NRC Handelsblad logo

NRC2Iliad

Wat is het?

Met NRC2Iliad kun je de inhoud van NRC Handelsblad op je Iliad eReader bekijken.

Hieronder is een voorbeeld van deze versie van de NRC te downloaden om het eens te proberen. Helemaal onderaan ga ik nog wat verder in op de technische opzet en de bekende problemen en bugs.

Voorbeeld

Door hier te klikken, wordt een ZIP bestand met de editie van 26 november 2008 opgevraagd. Om dat op de Iliad te bekijken, moet het bestand eerst op de computer uitgepakt worden. Dat resulteert in een uitgepakte map genaamd 'NRC 2.0' met hierin de bestanden. Deze hele map 'NRC 2.0' kan naar de Iliad verplaatst worden, bijvoorbeeld door deze te slepen naar de map 'newspapers'.

Wat meer informatie

NRC2Iliad is een PHP script dat ik gemaakt heb om de inhoud van de digitale editie van NRC Handelsblad (hier te bekijken voor abonnees) op te vragen en op te slaan in een formaat dat gebruikt kan worden op de Iliad Ebookreader. Dat is zo'n apparaat dat de NRC ook aanbiedt in combinatie met een eigen ePaper abonnement waarmee je "NRC Handelsblad voortaan overal onder handbereik hebt".

Ondanks lokkende omschrijvingen als het kunnen lezen van de NRC op het terras in Nice en de toezegging dat de "ePaper er net zo goed uitziet als de gedrukte versie door trouw te blijven aan de look en feel van de gedrukte krant", is de ePaper mij tot nu toe nog niet geweldig bevallen. De Iliad is een geweldig apparaat, maar datgene wat de NRC elke dag door de digitale brievenbus drukt, 'lookt' noch 'feelt' als de gedrukte krant. Erger dan look en feel: artikelen ontbreken, lopen in elkaar over, missen de kop en zijn vaak ontdaan van de afbeeldingen. Navigatie door met name bijlagen voelt als het doorbladeren van een Russische encyclopedie.

Nu is dat allemaal tot daar aan toe als je het idee had dat de krant actief werkte aan verbetering. Immers, in deze 'Web 2.0' tijd breng je je producten in een testversie op de markt en ga je ze vervolgens samen met je gebruikers verbeteren. Helaas is daar tot nu toe weinig van te merken. In het webforum voor ePaper gebruikers op de NRC website (dat niet toegankelijk is voor de nog onwetende toekomstige abonnees) wordt af en toe beterschap beloofd door een goedwillende redacteur, maar verder dan deze toezegging en verbeteringen op details lijkt de krant niet te komen. Wel wordt in dat forum uitgelegd dat de problemen kennelijk veroorzaakt worden door een op dit vlak onwillig computersysteem dat de redactie gebruikt om de krant op te maken.

Nu vond ik met name dat laatste zo gek, omdat de krant op de internetsite ook een digitale editie aanbiedt - alleen voor abonnees - om met de computer te bekijken. En deze digitale editie kent geen van de bovengenoemde problemen, sterker nog: het ziet er mooi uit, werkt goed en alle artikelen zijn volledig aanwezig. Als het wel mogelijk is om deze editie aan te maken, moet het toch ook niet zo'n probleem zijn om een omzetting naar Iliad formaat te verzorgen, zou je denken? Ik heb natuurlijk - behalve misschien ooit een schoolkrant - nog nooit een krant gemaakt, maar toch.

Ik heb de daad bij het woord gevoegd en heb een klein programma gemaakt om de digitale editie 'leeg te trekken' en vervolgens om te zetten naar een formaat dat op de Iliad te gebruiken is. En in alle eerlijkheid: dat was niet eens zo heel ingewikkeld, ondanks de overduidelijke beperking dat ik geen toegang heb tot de redactiesystemen maar me moet beperken tot wat de NRC aan de 'voorkant' aanbiedt. Nu zitten er nog wel wat haken en ogen aan mijn methode, maar voor mij het belangrijkste: hij zorgt ervoor dat ik de hele krant op een leesbare manier op mijn Iliad kan lezen.

Er zijn nog een heleboel mitsen/maren en dingen die nog mooier zouden kunnen, een paar die ik zo al kan bedenken:

Heel simpel gezegd maakt het programma gebruik van het idee: "als ik met mijn browser de digitale editie kan opvragen, dan kan ik dat ook geautomatiseerd doen en alles wat ik opvraag bovendien op een handige manier opslaan". Voor de meer technisch geïnteresseerden: de scripttaal is PHP waarbij ik gebruik maak van cURL om de pagina's op te vragen en van reguliere expressies om die opgevraagde pagina's te doorzoeken.

Vragen, opmerkingen, ideeën? Neem contact op met Jelle Niemantsverdriet.

Update februari 2009

Wat nieuwe ontwikkelingen, waarover ik ook in het abonneeforum iets geschreven heb. Hieronder weergave daarvan. Eerste gedeelte is een reactie op een andere gebruiker.

Hallo Reinder,

Niet zo heel erg vreemd. Want die digitale editie is 1 op 1 hetzelfde als de papieren. Er is geen conversieslag nodig geweest, zoals nodig is bij de ePaper editie. Bij die stap gaat het fout omdat de metadata over de broninformatie niet deugt door dat slechte systeem.


Toch is de digitale editie op de website meer dan alleen maar een weergave die gelijk is aan de papieren krant maar dan op je scherm. Voor zover ik kan zien, klopt alle meta-informatie (titel, verwijzingen naar vervolgartikelen verder in de krant) gewoon en nog belangrijker: de tekstversie (standaard krijg je een plaatje van het artikel te zien) klopt ook gewoon (paragrafen, netjes doorlopende zinnen). Als ik als buitenstaander met gebruikmaking van alleen die gegevens er een kloppend geheel van kan maken, heb je niet zo heel extra conversie meer nodig dunkt me en lukt het de NRC in ieder geval ook om met hun huidige systeem gestructureerde digitale versies van hun artikelen te maken.

Helaas, helaas, helaas is ook de digitale editie getroffen door vernieuwing... En het lijkt er op dat - in plaats van de voordelen van de digitale editie naar de Iliad te verplaatsen - de gebreken van de Iliad nu overgeheveld zijn naar de digitale editie :-(

Bekijk voor de grap eens de tekstversie van 1 van de kleine artikelen aan de linkerkant van de voorpagina van vandaag. Een schermafdruk van de oude versie (die gelukkig nog te bereiken is als je weet hoe de link opgebouwd is) staat hieronder (excuses voor het mogelij enigszins verminken van de opmaak van dit forum; al weet ik dat de lezers hier wat verminken van opmaak betreft wel wat gewend zijn :lol: )

Afbeelding

Prima, de tekst is duidelijk te lezen en er staat netjes een link onder naar het vervolgartikel op pagina 2.

Vergelijk deze eens met de nieuwe versie:

Afbeelding

En zie dat nieuw niet altijd beter betekent ;) Het lijkt net of je Iliad ineens in je PC gekropen is, alle kleine artikelen aan de linkerkant staan achter elkaar, er is geen duidelijk onderscheid tussen de artikelen en naar een link om verder te lezen hoef je al helemaal niet te vragen (ach, wat moet je ook met links op internet, dat is zo 1995).

Ook een fraaie is het onderstaande artikel uit de zaterdageditie. Voor de Iliadlezers zal onderstaande 'aangenaam' bekend ogen:

Afbeelding

Hoe eigenaardig dat het oude systeem er wel in slaagde de tekstversie als volgt weer te geven:

Afbeelding

Beste NRC, we wilden wel graag verandering maar dit is net de verkeerde kant op. De Iliadversie moest iets meer op de digitale editie gaan lijken; nu is de digitale editie een Iliad op de PC geworden :shock:

Voor wie een login op de digitale editie heeft: de oude (en in mijn ogen veel betere) versie is nog steeds op te vragen door het adres handmatig in te typen:
http://www.nrc.nl/digitaleeditie/20090210/index.html (waarbij 20090210 de gewenste datum in het formaat JJJJMMDD is). Ik weet niet hoe lang dat nog zo blijft, maar doe er je voordeel mee zolang het kan zou ik zeggen ;)

Inhoud abonneeforum

Bij het ePaper abonnement hoort ook toegang tot een besloten forum, waar alle 'early adopters' door de NRC uitgenodigd worden om hun ervaringen te delen. Veel van de bovenstaande ergernissen zijn daar uitgebreid aan de orde gekomen. Een opmerking die daar ook geregeld terugkomt, is de beperkte toegang tot datzelfde forum: immers, juist iemand die nog geen abonnee is, wil toch vaak graag de ervaringen van voorgangers lezen.

Ik heb een scriptje gemaakt dat de inhoud van dat hele forum opslaat, zodat ook (nog) niet-abonnees eens kunnen lezen hoe het abonnement bevalt en hoe NRC en iRex met suggesties en opmerkingen omgaan. De pagina bevat puur de inhoud van het forum en biedt bijvoorbeeld geen functionaliteit om te zoeken, sorteren of informatie over de auteurs te bekijken.
De inhoud van het forum is hier op te vragen.